Sürtünmeye, ısıya, elektrik atlamasına, neme ve kimyasal unsurlara güçlü ticari bir polimer olan teflon unsuru kullanarak tasarlanan teflon tavalar, 1954 yılından beri mutfakların en çok kullanılan eserlerinden biri. Teflon tavalar, +327 derece ile -260 derece sıcaklıklara sağlam olmasıyla da çok seviliyor. Sağlam, kolay temizlenebilir ve eşit ısı dağıtması nedeniyle pratik bir kullanım sunan teflon tavalar, çok şık bir imaj de yaratıyor. Teflon tavayı başka tavalardan ayıran en kıymetli özelliği ise yapışmaz olmaları.
Çizilmelere ve yüksek ısıya sağlam iç taban dizaynları ile uzun mühlet dayanıklılığını koruyan teflon tavalar, ısıyı yalıtan kulp dizaynları ile de pişirmeleri inançlı hale getiriyor. Isıyı eşit dağıtmasının yanı sıra kalın taban dizaynına da sahip olan teflon tavalar, pişirme müddetini kısaltıyor ve güç tasarrufu sağlıyor.
Teflon tava nasıl seçilir?
Teflon unsuru ile iç yüzeyi kaplanan teflon tavalar pürüzsüz bir yüzeye sahiptir. Eser etiketinin dikkatli bir formda okunması ve PFOA unsuru içermediğine de dikkat edilmesi gerekiyor.
Teflon tavanın altı en az 3 katlı olmalı. Sağlam kulplu, ağır yapıda ve çizilmeye dirençli teflon tavalar satın alınmalı. Ayrıca Avrupa Birliği standartlarına uygun olarak üretildiğine dair bir evraka sahip olmalı. Teflon tava imajdan anlaşılmaz.
Farklı teflon tavalar var mı?
Teflon tava ölçüleri, yemek çeşidine nazaran farlılık gösterir. Krep yapmak için özel olarak tasarlanan teflon krep tavası, lezzetli waffle’lar için waffle tavası teflon tava çeşitleri içinde yaygındır. Bunlarda omlet de hazırlanabilir.
Ocakta börek hazırlamak isteyenler börek tavalarını kullanabilir. Çift taraflı olarak tasarlanan balık tavası da kızartma sırasında balık kokularının yayılmasını ve yağ damlalarının sıçramasını önleyebilir. Balık tavası ile tavuk, et ya da duman yapan yemekler daha kolay pişirilir.
Pilav tavası ve kızartma tavası üzere teflon tava çeşitleri de sağlıklı yemekler için kullanılabilir.
Teflon tava birinci kullanıldığında nelere dikkat edilmeli?
Teflon tavayı satın alır almaz birinci yapmanız gereken sıcak su ve deterjanla yeterlice yıkamak. Tavayı kuruladıktan sonra iç yüzeyine birkaç damla sıvı yağ dökerek kâğıt peçete yardımıyla silmelisiniz. Birinci kullanımda bu süreçleri uygularsanız teflon tavanın ömrünü ve dayanıklılığını arttırırsınız.
Teflon tavayı orta ya da kısık ateşte kullanılmalı ve ocak büyüklüğü ile hakikat orantılı teflon tava seçilmeli.
Ayrıca teflon tava içinde pişirilen yemeklerin pişirildikten sonra öbür bir kaba aktarılması kural. Teflon tavalar yemeklerin koruma edilmesi için uygun değiller. Yemek kalıntıları teflon tavanın yapışmaz yüzeyinin aşınmasına neden oluyor.
Teflon tava paklığında nelere dikkat etmeli?
Teflon tava ocağın üstünde ve içinde materyal olmaksızın direkt ateşe maruz bırakılırsa ziyanlı toksin unsurlar ortaya çıkabilir. Teflon tava, ocağa kesinlikle yağı ile birlikte koyulmalı.
Teflon tavalarda pişirme spreyinden uzak durmalısınız. Pişirme spreyleri, tavanın yüzeyine yapışır ve çıkarması vakitle zorlaşır. Bu usul eserler yerine teflon tavalarda tereyağı ya da zeytinyağı kullanılmalıdır.
Bulaşık makinesinde yıkamaya uygun olarak satılsalar da yüksek basınca sahip su, teflon tavayı çizebilir. Tavanızın daha uzun ömürlü olmasını istiyorsanız elde yıkamalısınız.
Teflon tava paklığında tel ve metal gereçler kullanılması tavanın yüzeyini çizebilir. Yapışmaz özelliği ile karakterize edilen teflon tavalar, pratik ve kolay kullanımlarıyla hayli yaygın. Çok yüksek sıcaklık ve basınç, saf potasyum ve erimiş ya da çözünmüş sodyum üzere alkali metaller teflon tavayı tesirler. Bu yüzden teflon tavaların tek ve en büyük düşmanı metal bileşenlerdir. Metal araç ve gereçlerin yanında da bu teflon tavalar bulunmamalıdır.
Teflon tava nasıl temizlenir?
Teflon tavanızı temizlemek için tavaya bol su ve yaklaşık bir yemek kaşığı kadar deterjan ekleyin. Bulaşık süngerinin yumuşak kısmı ile tavanızı yıkayın ve bol su ile durulayın.
Dış yüzey paklığı için süngerin sert kısmı ya da bulaşık teli ile ovalama yapmayın. Ovalama süreci çiziklere neden olur.
Teflon tava çizik olarak kullanılır mı?
Teflon tava imali için kullanılan teflon, kimyasal bir husustur. Teflon tava çizildiğinde teflona ek olarak kullanılan kimyasal hususlar, yiyecekler ile birlikte bedene alınabilir ve kalıcı hasarlara neden olabilir. Teflon tava ile yemek pişirilirken kesinlikle tahta, plastik ya da silikon eserler kullanılmalı. Çizilen teflon tavalar da kesinlikle atılmalı.
Teflon tava kullanmak ziyanlı mı?
Teflon tavalar gerçek kullanıldıklarında ve yanlışsız bir biçimde temizlendiklerinde rastgele bir yan tesir ve ziyana yol açmaz. Teflon tavaların ziyanlı tesirleri, çizildiklerinde açığa çıkar. Çizilen teflon tavalar, ağır metal zehirlenmelerine neden olabilir.
Teflon tava üretiminde kullanılan bileşenler de tiroit bezinin işlevlerini olumsuz tesirler. Kanserojen unsurlar içeren teflon tava, içeriğindeki kimyasallardan ötürü dikkatli kullanılmalı.